DIE MET DIE BRIL

In de nacht van woensdag 24 
op donderdag 25 oktober 2012 
overleed componist/pianist
Joop Stokkermans. Hij werd
maar 75 jaar oud. Joop was 

een muzikaal genie met een
imposante staat van 
dienst, 
maar vooral ook een lieve man
en een fijne (oud-)
collega.

Eind jaren vijftig van de vorige eeuw kwam Joop als Minjonner* binnen bij de AVRO en aan het begin van de herfst van 2003 vertrok hij met stille trom.

In de tussentijd creëerde hij een oeuvre om u tegen te zeggen. Het is teveel om hier op te sommen, maar als je wilt weten wat hij allemaal heeft gedaan, kun je hier klikken. Er is maar één woord voor: indrukwekkend! Iemand die dat allemaal nalaat, wordt niet snel vergeten. En toch…

Een anekdote…
Het is begin september 2003, een paar dagen na de uitzending van de laatste aflevering van Stokkermans Solo, het laatste programma dat Joop voor AVRO Radio 4 maakte. Hij is net met pensioen, maar moet nog even bij de AVRO zijn, want in oktober is er een grote Minjon reünie en hij werkt onbezoldigd mee aan de organisatie daarvan.

Hij komt bij de ingang van de parkeergarage onder het pand, draait zijn portierraampje open, houdt z’n pasje voor het elektronische oog… Niks.
De slagboom blijft dicht. Hij parkeert zijn auto in een zijstraat, loopt naar het AVRO-pand, gaat – als vanouds vrolijk zwaaiend naar de beveiligings-
beambte – door de hoofdingang naarbinnen, haalt zijn pasje door de gleuf van de toegangssluis en… Weer niks. Z’n pasje werkt niet meer.

“Dan moet ik me maar even door iemand laten ophalen”, besluit Joop en hij meldt zich bij de receptiebalie. Een vriendelijke mevrouw belt bereidwillig naar één van Joops oud-collega’s van de Radio 4 redactie met de woorden: “Hallo, met de receptie. Kun je even naar beneden komen?
Die pianist staat hier… Je weet wel, die met die bril.”

Joop kon er zelf hartelijk om lachen en elke keer als we elkaar daarna tegenkwamen, haalden we het even op. Het werd een soort van 'running gag'. Maar je mag toch hopen dat Joop Stokkermans in de collectieve geheugens van de Nederlandse muziekwereld, de media en het grote publiek blijft voortleven als de geniale pianist, componist, samensteller en regisseur die hij was en niet als ‘die pianist met die bril’…


*Minjon 
De Miniatuur Jeugd Omroep Nederland 
werd op 1 oktober 1953 opgericht als jeugdafdeling van de AVRO. Jongeren uit het hele land konden er onder professionele begeleiding het vak van radiomaker leren. De programma's die ze maakten, werden uitgezonden onder de noemer Op De Jonge Golf.
Minjon was een initiatief van de legendarische Herman Broekhuizen.
Het werd dé kweekvijver voor de gehele Nederlandse omroep in de tweede helft van de vorige eeuw, bracht tientallen succesvolle programmamakers voort en vormde een groot, informeel netwerk dat minstens vijftig jaar functioneerde.

Bekende Minjonners zijn o.a.:
Eugenie Herlaar, Joop van Zijl, Audrey van der Jagt, Klaasjan Hindriks,
Will Simons, Theo Strengers, Jos Brink, Donald de Marcas, Bram van Erkel,
Eef Brouwers, Cees van Drongelen, Marga van Arnhem, Mireille Bekooij,
Catherine Keyl, Koos Postema, Henk van Hoorn, Theo Stokkink, Paul Haenen,
Ad 's-Gravesande, Felix Meurders, Anne van Egmond, Edvard Niessing en
natuurlijk Joop Stokkermans.

Terug.

Realisatie: V-webdesign
Ontwerp: De Beer|Zwarts & Hans ScholteĀ© Website laten maken delen